Wie zijn wij?

KSA Frassati Nieuwkerken is een echte jeugdbeweging voor alle jongens en meisjes vanaf vijf jaar. We zijn er om ons met de leiding in te zetten om onze leden de tijd van hun leven te geven. Dat is ons doel en al de rest is bijkomstig. We spelen, zwemmen, sjorren, lopen, fietsen, worstelen, pannekoeken-bakken, voetballen, kuisen, tentenzetten, kruiwagenlopen, verkleden, belleketrekken, quizzen, toneelspelen en nog zoveel meer. Elke zaterdag, tot we niet meer kunnen.

Bannen

Onze KSA telt verschillende leeftijdsgroepen of ‘bannen’. Er zijn de sloebers, leeuwkes, jongknapen, knapen, jonghernieuwers, hernieuwers en natuurlijk ook de leidingsploeg. Elke ban heeft zijn eigen leiding en activiteiten. Bij de jongste bannen ligt de klemtoon op samen spelen en knutselen. Ook worden vaak bos- en pleinspelen georganiseerd. Bij de oudere bannen zijn de activiteiten iets avontuurlijker. Denken we bijvoorbeeld aan fietszoektochten, sjorren, leren omgaan met kaart en kompas, overlevingsweekends,…

Meer info over de verschillende bannen tonen

Activiteiten

Naast de drie zaterdagse activiteiten per maand gaat elke ban twee keer per jaar op weekend en gaat iedereen (behalve de pagadders) in de zomer op kamp. Ook zijn er nog tal van andere activiteiten zoals de ouderdropping, kaas- en wijnavond, openluchtfuif en het kampvuur. Meer informatie over de verschillende activiteiten doorheen het jaar vind je in het onderdeel “Doorheen het jaar”.

De Schakel

Onze lokalen bevinden zich op De Schakel in de Heihoekstraat in Nieuwkerken. We zitten daar samen met de chiro, scouts en KLJ van Nieuwkerken. De Schakel is een domein van ongeveer 1,4 hectare groot met lokalen, een groot voetbal-speel-gras-veld, een asfalt en stenen plein, een zandbak en enkele kleine bosjes. Op een dikke tien minuten stappen is er ook het recreatiedomein De Ster en ons eigenste Schakelbos, waar we ook kunnen spelen.

Eén locatie betekent dat samenwerken noodzakelijk is. Dit gebeurt onder de vorm een vzw die instaat in voor groot en klein onderhoud van de gebouwen en de financiële middelen om deze kosten te dekken. Hiervoor wordt De Schakel verhuurd voor weekends, kampen,… Onze KSA-lokalen zelf worden niet verhuurd, maar die van de andere drie jeugdbewegingen wel. Voor meer informatie hierover kan je terecht op de website van vzw De Schakel. Ook organiseren we er samen met de andere jeugdbewegingen de jaarlijkse openluchtfuif.

Situering

KSA Frassati behoort tot het gewest KSA-VKSJ Waasland, samen met KSA Reinaart Sint-Niklaas, VKSJ Trapsoet Sint-Niklaas, KSA-VKSJ Frassati Vrasene, KSA Vlaamse Kerels Zwijndrecht, KSA Temse Voorwaarts en VKSJ Temse. Dit gewest behoort tot de provinciale werkkring KSJ-KSA-VKSJ Oost-Vlaanderen, wat op zijn beurt behoort tot KSJ-KSA-VKSJ Nationaal, een jeugdbeweging met meer dan 33.000 leden verspreid over meer dan 320 groepen.

Vlag & logo

Bij KSA Nieuwkerken zijn er verschillende logo's in gebruik. Eerst en vooral is er het Frassati-logo dat we vinden op de rechterborstzak van elke jonghernieuwer, hernieuwer en leid(st)er. Op dit logo zien we een klimmende Frassati die met zijn vlag steeds hoger reist en rijst. Dit logo is ook verwerkt in onze vlag, waarop hij wordt omgeven door een schitterende zon die hem helpt om de juiste weg te vinden.

Verder is er het nieuwe logo ontworpen ter ere van 50 jaar KSA Nieuwkerken, dat je ook in de hoofding van deze website ziet. Dit logo is een bewerking van het oude KSA-logo met de letters ‘ksa’ omgeven door een vlam die ook een hand voorstelt.

Uiteraard is er ook nog het logo met het ventje in het vierkant van KSJ-KSA-VKSJ zelf. Dit logo drukt creatief, samenspel, iedereen en scherpzinnig uit. Dit logo wordt soms ook aangepast voor gebruik bij een bepaalde activiteit zoals bv. de ouderdropping. Een oude versie van dit logo vind je ook — samenverwerkt met de Vlaamse Leeuw — terug op de achterkant van onze KSA-sweater.

Jaarthema

Elk jaar is er een ander jaarthema. Dit werkjaar (2015-2016) is het jaarthema “Magnifiek Energiek”. Het jaarthema wordt bij ons aan het begin van de formatie twee keer geroepen en aan het eind van de formatie nog eens twee keer, gevolgd door de kreet “Frassati, klim!” Meer informatie over het jaarthema en een overzicht van oude jaarthema's vind je op de jaarthemasite van KSA Nationaal.

Contact met de ouders

Eén van de pijlers waar de KSA op steunt is het goede contact met de ouders van onze leden. Ze geven ons het vertrouwen dat nodig is om vrij te kunnen spelen en ons te amuseren met onze leden. Wij doen er dan ook alles aan om het contact met de ouders te verzekeren. We bellen geregeld aan de deur om eens goeiendag te zeggen, en bij weekends en kampen en in het begin van het jaar gaan we de leden persoonlijk inschrijven. Sommige ouders kennen ons ondertussen zo goed dat ze al weten wat we moeten drinken als we binnenkomen. Er zijn talloze verhalen bekend van bezoekjes die uitmonden in een gezellige avond, en dat we met de fiets zijn gekomen is een goede zaak.